Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Από Ευγενία Κορτσάρη

Ο κυρ- Ανδρέας


Κοντοστάθηκα στο κηδειόχαρτο στον πάσαλο και διάβασα, μόλις το είδα, την περασμένη εβδομάδα.
«Ο κυρ-Ανδρέας …….» είπα μέσα μου. Θυμήθηκα το πρόσωπο στη φωτογραφία.
Αυτός ήταν ! Δεν τον είχα δει όμως ποτέ με κουστούμι μέχρι τότε……
Ο κυρ-Ανδρέας, ο παλιός μανάβης των παιδικών μας χρόνων, απέναντι και διαγώνια από το πατρικό στην Αγία Τριάδα. ΄Ηταν ψηλός, αδύνατος, με γκρίζα σπαστά μαλλιά και βαθουλωτά μάγουλα από τις ρυτίδες. Αρκετά δυνατός που έπιανε με ευκολία μόνος του τα σακιά, όποτε τα μετακινούσε. Μετέφερε ο ίδιος ό,τι μπορούσε πίσω στο ποδήλατο, διαφορετικά του έφερναν προϊόντα οι παραγωγοί όταν περνούσαν.

Ερχόταν από άλλη γειτονιά όπου έμενε ο κυρ-Ανδρέας, όπως μετά από καιρό έμαθα. Άνοιγε νωρίς το μαγαζί του, με το ποδήλατο μονίμως εκεί μπροστά στο δρόμο τόσο που μια φορά παρεξηγήθηκε με τον πατέρα μου που έψαχνε για ώρα να παρκάρει και τελικά σταμάτησε εκεί.
«Έχω το ποδήλατο», του είπε αμέσως χωρίς τις καθιερωμένες χαιρετούρες.
«Γιατί κυρ-Ανδρέα, αγορασμένη την έχεις τη θέση ;» τον ρώτησε ο πατέρας μου. Κι εκείνος για πρώτη και μόνη φορά μετακίνησε το ποδήλατο πιο πέρα !
Δεν εφοδίαζε τακτικά το κατάστημά του με φρούτα και λαχανικά, ούτε δίπλα το μπακάλικο, που διατηρούσε επίσης, με είδη μπακαλικής. Δεν πολυψωνίζαμε κι εμείς…. Λίγα πράγματα για μια ώρα ανάγκης αφού ο μπαμπάς κυκλοφορούσε καθημερινά στο κέντρο και η μαμά μπορούσε να του τηλεφωνήσει για ό,τι χρειαζόταν. ΄Εβγαινε και η ίδια βέβαια συχνά. Πάντως, όταν μας έστελνε εμάς τα παιδιά, εκείνος συνήθιζε και έλεγε :
«Τα ρέστα στο παιδί !»
Μετά από 1-2 φορές που ο αδελφός μου το ανέφερε επιστρέφοντας, η μαμά είπε έντονα :
«Ο κυρ-Ανδρέας να κάνει κουμάντο στο σπίτι του !»

Διπλωμάτης με όλους ο κυρ-Ανδρέας ! Ήθελε να τα πηγαίνει καλά με όλους …… και με τα παιδιά. Απευθυνόταν μάλιστα στον καθένα, μικρούς και μεγάλους με το μικρό τους.
Η προηγούμενη ιδιοκτήτρια του μπακάλικου, η κα Ιουλία, είχε και ζαχαρωτά-καραμέλες, μαστίχες, γλειφιτζούρια-που πολλές φορές μας κερνούσε και μόνο που περνούσαμε από έξω. Αλλά κι εμείς θα πηγαίναμε αργότερα για τις διάφορες κάρτες που μαζεύαμε από τις γκοφρέτες (των ποδοσφαιριστών …..κλπ)
Όταν ήμασταν μικρά, τις περισσότερες ώρες πάνω στο ποδήλατο
με βόλτες γύρω στη γειτονιά ή για θελήματα της μαμάς και καμιά φορά των γειτόνων. Και πώς κάνουν οι μεγάλοι όταν θέλουν κάτι; Το λένε με τρόπο ! Σε βρίσκουν και σε ρωτούν :
«Πας στο καθαριστήριο ;» «Μήπως πας στο γαλατά για γιαούρτι ;» «Θα πας για ψωμί ;»
«Είναι ανοιχτός ο κυρ-Ανδρέας για λίγες πατάτες ;»
Εμείς ποτέ δε λέγαμε «όχι» και πηγαίναμε στις δουλειές - τα δύσκολα όμως ήταν το καλοκαίρι χωρίς καπέλο και γυαλιά ….. και όλο συμβουλές ο κυρ-Ανδρέας :
«Πού πας τέτοια ώρα ;» ή «Από τη σκιά πάμε!»
Δεν είχα προλάβει την κηδεία και πήγα στα μνήματα τις επόμενες μέρες να αφήσω λίγα λουλούδια στον κυρ-Ανδρέα, τον παλιό μανάβη των παιδικών μας χρόνων.
Υποσχέθηκα να πάω και στα σαράντα ! Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει…






Ευγενία Κορτσάρη


Σύντομο βιογραφικό

Η Ευγενία Κορτσάρη, κόρη του Θωμά και της Χρυσούλας, γεννήθηκε
στην Κατερίνη Πιερίας όπου τελείωσε τις γυμνασιακές και λυκειακές σπουδές
στο 4ο Γυμνάσιο και 4ο Λύκειο Κατερίνης αντίστοιχα.
Με ευχέρεια στις ξένες γλώσσες- αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά
Είναι απόφοιτος της Σχολής ελληνομαθών-αγγλομαθών γραμματέων DIDACTA
Απόφοιτος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.
Συνταξιούχος από τον ΟΤΕ μετά από εργασία 23 ετών με τρία ανήλικα τέκνα, έχοντας εργαστεί σε υπεύθυνες θέσεις στη Θεσ/νίκη, Χαλκιδική και Κατερίνη
Ασχολούμενη από χρόνια με την ποίηση γράφοντας στα ελληνικά και αγγλικά, δημοσιεύει ποιήματα, άρθρα και διηγήματα στις τοπικές εφημερίδες της Πιερίας και στα ηλεκτρονικά μέσα καθώς και στο λογοτεχνικό περιοδικό ΝΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ
Mέρος της εργασίας της «Ο εθελοντισμός στην Πιερία» περιλήφθηκε στη συλλεκτική έκδοση για τον ΄Ολυμπο-Πιερία-Θεσσαλία της Πολιτιστικής Συνεργασίας
Έχει συμμετοχή επίσης στη συλλογή διηγημάτων bonsai «Ασκήσεις θάρρους» επιμέλειας έκδοσης της καθ. Παν/μίου Θεσσαλίας κας Τασούλας Τσιλιμένη, μετά από σεμινάριο στη δημιουργική γραφή το χειμώνα του 2013.
Πήρε μέρος σε σεμινάριο καλλιτεχνικής φωτογραφίας στο εργαστήριο του Ν.Μπέντα 10/10/2011-26/1/2012
Είναι παντρεμένη με τον αρχιτέκτονα Κατερίνης Σταύρο Κυριαζόπουλο και μητέρα τριών εφήβων, του Θωμά , του Κων/νου και του Γεωργίου
Μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας από την ίδρυσή της
Μέλος του συλλόγου κυριών και δεσποινίδων Κατερίνης Η ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ
Μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας
Μέλος της ηλεκτρονικής ομάδας «ΑΣ ΜΗ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ» για την υποστήριξη παιδιών που νοσηλεύονται σε νοσοκομειακά ιδρύματα
Οργανώνει εθελοντικά δανειστική βιβλιοθήκη στα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΛΑΤΩΝ στη Γανόχωρα Κατερίνης από το 2013 και είναι υπεύθυνη της βιβλιοθήκης σε καθημερινή βάση. Τρεις φορές την εβδομάδα φιλοξενεί τον Σκακιστικό Όμιλο Κατερίνης.
Ετοιμάζεται να εκδοθεί η πρώτη της ποιητική συλλογή.
Στοιχεία επικοινωνίας :
ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΡΤΣΑΡΗ
Ηφαίστου 2 ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΚ 60100
eugeniakortsari@gmail.com









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου