Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Ποίηση στις ράγες στο Σ. Σταθμό Κατερίνης

Πραγματοποιήθηκε το πρωινό της Κυριακής 11 Ιουνίου 2017 η πρωτότυπη δράση «Ποίηση στις ράγες» με συμμετοχή ποιητών από τη Βόρεια Ελλάδα, που έδωσαν ραντεβού στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης.

Το κάλεσμα ξεκίνησε διαδικτυακά με την πρωτοβουλία της ποιήτριας  Μαρίας Ποπκιώση από τα Γιαννιτσά, που παρακίνησε όλους τους υπόλοιπους δημιουργούς να δηλώσουν συμμετοχή. Πρόκειται για μια γιορτή της ποίησης κατά την οποία ποιητές ξεκίνησαν  επιβιβαζόμενοι στο τρένο από τη Θεσσαλονίκη (αμαξοστοιχία   IC 55 Θεσ/νίκη-Αθήνα).
Στο Πλατύ, επιβιβάστηκαν ποιητές από διάφορες άλλες πόλεις των Νομών Πέλλας και Ημαθίας, με τελικό σταθμό τον Σ. Σταθμό της Κατερίνης.Στη διάρκεια της διαδρομής απήγγειλαν ποιήματά τους στους ταξιδιώτες όλων των βαγονιών "..... εκεί όπου η ζωή γίνεται ποίηση και η ποίηση ζωή."  
Για όσους δεν προσήλθαν, ταξίδεψαν τα βιβλία τους και  όλα μαζί παραδόθηκαν στην Ένωση Συγγραφέων Πιερίας  σαν δώρα, ευχαριστώντας  για τη φιλοξενία και για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης που διατηρεί. 

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης ανέλαβαν με χαρά την οργάνωση της ιδιαίτερης αυτής γιορτής της ποίησης και του πολιτισμού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην καφετέρια του Σιδ. Σταθμού λόγω της έντονης βροχόπτωσης και τον συντονισμό  είχε η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός Μαρία Βαλσαμίδου, που μετά το καλωσόρισμα επέμεινε στο χρονικό περιορισμό που έπρεπε να σεβαστούν όλοι και στην παρουσίαση κατά ομάδες της κάθε περιοχής.
Μετά τον χαιρετισμό του προέδρου της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας, δημοσιογράφου και συγγραφέα Ευγένιου Παπαδόπουλου-Ολύμπιου, που τόνισε ότι  θα περιμένει τον καθένα και την καθεμία στην εκπομπή του, την έναρξη της εκδήλωσης έκανε η μεικτή χορωδία της ΕΛΜΕ «ΟΛΥΜΠΙΑ ΩΔΗ» με τη μαέστρο Έφη Δήμου και τους χορωδούς της όλων των ηλικιών, τραγούδησε αγαπημένα τραγούδια, που παρακίνησαν όλους τους παρόντες να ακολουθήσουν. Τα μέλη της είναι εν ενεργεία ή συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί της Α΄ και της Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και  φίλοι της μουσικής.   Πήραν μέρος οι χορωδοί και τους ευχαριστούμε αλφαβητικά:                                                                                       Άγγελος Αγγελίδης, Αναστασία Αγγελίδου, Χριστίνα Αδαμοπούλου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, Κατερίνα Γάκη, Παρασκευή Γκοτζαμάνη, Τάσος Γκρέμος, Σοφία Δάφκου-Παζάρα,  Άννα-Έλλη Δεληγιαννίδου, Γεωργία Δήμου, Μαργαρίτα Καβάσογλου, Ελευθερία Καραμπουλάκη,  Κατερίνα Κατεργάρη, Παρασκευή Κουτσιαρή,  Ελένη Λιακοπούλου, Κατερίνα Μαμούρη,  Μαρία Μεταξιώτη,              Γεωργία Μπάρμπα, Δημήτριος Μυτιληναίος,  Μαρία Παναγιωτίδου, Μαργαρίτα Παπαχρήστου, Ευρώπη Παραστατίδου, Πασχάλης Τριανταφύλλου, Κατερίνα Χατζήνα, Βασίλης Χατζήνας και Θωμάς Χατζήνας
Τους  ποιητές στο ταξίδι Θεσ/νίκη-Κατερίνη συνόδευσαν: Η πρέσβειρα ειρήνης Ελλάδας-Σουηδίας, δημοσιογράφο και ποιήτρια Ράνια Αγγελακούδη, από  την  Ένωση Τεχνών Ελλάδας η Λένα Σερδαρίδου, Το Ράφι της Αγάπης από Θεσσαλονίκη και ο Σύλλογος Φίλων του Βιβλίου Ν. Πέλλας
Παρευρέθηκαν επίσης  εκπρόσωποι από  «Το Ράφι της Αγάπης», από την Θεσσαλονίκη,  το  οποίο δημιουργεί δανειστικές βιβλιοθήκες σε Ογκολογικά Νοσοκομεία,  και παρακίνησαν τους παρόντες για συμμετοχή στις δράσεις τους.   
Η Σωτηρία Κυρμανίδου κοινωνική λειτουργός, ποιήτρια και ραδιοφωνική παραγωγός, συμμετείχε ερχόμενη  από το Σιδηρόκαστρο, να αναγνώσει ποίησή της, επισκεπτόμενη  για δεύτερη φορά σε σύντομο διάστημα την Κατερίνη, μετά από παρουσίαση του συνολικού έργου της από την Ένωση Συγγραφέων Πιερίας.
Με χαρά έπαιξαν μουσική στα ενδιάμεσα ο Δημήτρης Παρθενίδης (τραγούδι-κιθάρα) και η Λένα Καραγιαννίδου (τραγούδι-ακορντεόν), κομμάτια από το cd τους  «ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ» και βέβαια  το γνωστό «Το τραίνο φεύγει στις 8, ταξίδι για την Κατερίνη»
Στο τέλος, οι οικοδεσπότες, ιδιαίτερα χαρούμενοι και φορτισμένοι, απήγγειλαν ποιήματα από τα βιβλία τους και πρόσφεραν σπιτικά κεράσματα στους φιλοξενούμενους.
Πήραν μέρος οι ποιητές:
Από Ν. Πιερίας
 Άγγελος Αγγελίδης (αντιπρόεδρος ΕΝΩΣΥΠ), Ελένη Ζαραμητροπούλου, Ευγενία Κορτσάρη (Γ. Γραμματέας ΕΝΩΣΥΠ), Θάνος Κόσυβας, Ευαγγελία Κοφινά (που λόγω απουσίας της ανέγνωσε η συγγραφέας Βιβή Κοντοπούλου), Χρύσα Λουλοπούλου,  Δέσποινα Ποικιλίδου, Γιώτα Παπαδοπούλου (μέλος Δ.Σ-υπεύθυνη επικοινωνίας) και  Γιώτα Τσερτεκίδου (μέλος Δ.Σ-υπεύθυνη εκδηλώσεων).  Επίσης διάβασε ποίησή της η νεαρή Μαρία Τσέτσιλα.
Από Ν. Θεσσαλονίκης
ΡΑΝΙΑ ΑΓΓΕΛΑΚΟΥΔΗ (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΣΤΑΘΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)
 ΝΑΤΑΣΣΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΜΑΤΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΤΣΙΤΣΙΜΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΨΙΡΟΛΙΟΛΙΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΣΟΦΙΑ ΧΡΗΣΤΑΙΝΑ
ΧΑΡΑ ΧΡΥΣΑΦΗ
ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΕΥΑ
ΛΙΛΙΚΑ ΑΡΝΑΚΗ
ΒΑΓΙΑ ΣΠΥΡΕΛΗ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΚΡΗΣ
Από ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΣΕΡΡΩΝ
ΚΥΡΜΑΝΙΔΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ
Από Ν. Ημαθίας
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΤΣΑΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΙΚΑΣ
ΞΑΝΘΗ ΧΟΝΔΡΟΥ-ΧΙΛΛ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
ΛΕΝΑ ΣΕΡΔΑΡΙΔΟΥ  (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ)
ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΟΥΛΑ
Από Ν. Πέλλας
ΜΑΡΙΑ ΠΟΠΚΙΩΣΗ (ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΛΑΤΕΩΣ)
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΕΝΟΓΛΟΥ
ΣΤΕΛΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΟΙΡΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ (ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ Ν. ΠΕΛΛΑΣ)
ΒΑΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥ
ΜΥΡΩΝ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Όλοι υποσχέθηκαν να επαναλάβουν  το ταξίδι προς μία άλλη διαδρομή την επόμενη φορά, βορειότερα ή νοτιότερα,  με την ευχή να συμμετάσχουν περισσότεροι!
Να μη παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε για την επιτυχία της εκδήλωσης τους φίλους μας φωτογράφους που υπομονετικά έμειναν μέχρι το τέλος μαζί μας: Πέλλα τηλεόραση  (Κων/νο  Στογιανάρη), Kapa-News.gr  (Πέτρο Σταθακόπουλο), Αποστόλη  Μοσχολούρη,  Παναγιώτη Φτάρα, Στέλλα Τζιτζιλή,  που αφιέρωσαν τις φωτογραφίες και τα βίντεο της ημέρας στους ποιητές και στους φίλους τους , που παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Αλλά και τους bloggers που φιλοξένησαν την αφίσα του καλέσματος στις σελίδες: MySalonika.gr/, parathyrostaoneira.blogspot.gr/, proklitiko.gr/, Dimoshalkidonas.blogspot.com/, inaousa.gr/, Alexandreia-Gidas.gr/, Logospellas.gr/, Artmagazinoweb.blogspot.gr/, bikiropoulos.blogspot.com/, Pieriki.blogspot.com/
Θερμά ευχαριστήρια  και τα τηλεοπτικά κανάλια TV 100, EΡΤ3, ΔΙΟΝ TV, καθώς επίσης και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς:  Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης, Ράδιο Διόνυσος, Ράδιο Ενημέρωση, που φιλοξένησαν τους οργανωτές για ενημέρωση του κοινού τους.
Δημοσίευσαν για την εκδήλωση αναρτώντας και φωτογραφίες από την επιτυχημένη εκδήλωση, οι εφημερίδες της Πιερίας: Ολύμπιο Βήμα (Μαρία Κορομήλη), ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Αντώνης Χ/ιωάννου) και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (Σμαρώ Γιαννούλη)
                                                                        Ευγενία Κορτσάρη

                                                                        Γ.Γραμματέας ΕΝΩ.ΣΥ.Π.

Kapa-News: "Ποίηση.... στις ράγες" - Εκδήλωση της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας

https://www.youtube.com/watch?v=Dx9fTqow5J0